Πλοία-φαντάσματα

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΟΛΛΑΝΔΟ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΚΟΜΠΕΝΧΑΟΥΝ»

Πλοία-φαντάσματα: Αυτοί είναι οι πιο τρομακτικοί μύθοι των θαλασσών

Οι θρύλοι για τα πλοία-φαντάσματα εδώ και αιώνες ασκούσαν γοητεία και φόβο στους ναυτικούς. Ιστορίες για απόκοσμες εμφανίσεις ναυαγίων που χάθηκαν μυστηριωδώς χωρίς επιζώντες αποτελούν αγαπημένους ναυτικούς μύθους.

Από τον διάσημο «Ιπτάμενο Ολλανδό» με το πλήρωμα-φάντασμα που εμφανίστηκε ακόμα και στους «Πειρατές της Καραϊβικής», μέχρι άλλα, πιο άγνωστα ναυάγια, αυτά είναι τα πιο στοιχειωμένα πλοία της παγκόσμιας ιστορίας.

El Caleuche

Ενα πλοίο φάντασμα που λέγεται ότι πλέει στα ύδατα ανοικτά των ακτών της Χιλής. Σύμφωνα με το θρύλο, εμφανίζεται πάντα τη νύχτα φωτεινό μέσα από την ομίχλη. Το πλοίο «φυλάει τα νερά και τιμωρεί εκείνους που προκαλούν τη δυστυχία στη θάλασσα ή τα πλάσματα που ζουν σε αυτή». Το πλήρωμα του πλοίου λέγεται ότι αποτελείται από νεκρούς ναυαγούς και ναύτες και μάγισσες. Στις ήρεμες βραδιές, λέγεται, ότι μπορεί κανείς να ακούσει τη μουσική και τα γέλια που προέρχονται από το πλοίο,” Bingham γράφει.

Τρόμος και Ερεβος

Την 19η Μαΐου του 1845, δύο πλοία, το HMS Erebus και το HMS Terror, αναχώρησαν από την Αγγλία και απέπλευσαν για την καναδική Αρκτική. Ο στόχος τους ήταν να ταξιδέψουν μέσα από τα επικίνδυνα νερά του Βορειοδυτικού Περάσματος, που χωρίζονται από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Με επικεφαλής τον Σερ Τζον Φράνκλιν, τα πλοία επρόκειτο να συλλέξουν δείγματα για επιστημονικές μελέτες καθ οδόν. Από τους 134 αξιωματικούς και τους άνδρες της αποστολής κανείς δεν επέστρεψε ποτέ. Μηνύματα που ανακαλύφθηκαν αργότερα από μια αποστολή διάσωσης δείχνουν ότι τα πλοία παγιδεύτηκαν στον πάγο μακριά από το νησί Κινγκ Γουίλιαμ στην καναδική Αρκτική. Ο Φράνκλιν πέθανε στις 11 Ιούνη 1847, και τα πλοία εγκαταλείφθηκαν στις 22 Απριλίου, 1848. Οι πρώτοι επιζώντες προσπάθησαν να διασχίσουν τον πάγο και να φτάσουν με ασφάλεια στην ηπειρωτική χώρα του Καναδά. Πρόσφατα, αρχαιολόγοι από τον Καναδά ανακάλυψαν το ναυάγιο του HMS Έρεβος κατά τη διάρκεια του Victoria Strait Expedition 2014.

København

Στις 14 του Δεκεμβρίου του 1928, το Κόμπενχαουν, το πλοίο μίας δανέζικης και ασιατικής εταιρείας αναχώρησε από το Ρίο ντε λα Πλάτα (μια περιοχή ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή) για την Αυστραλία. Ήταν αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είχε πέντε κατάρτια. «Ηταν ένα γερό σκάφος, εξοπλισμένο με ασύρματο με βοηθητική μηχανή και άφθονες σωσίβιες λέμβους. Ένα εκπαιδευτικό πλοίο, που είχε πλήρωμα 60 ανδρών, πολλοί από τους οποίους ήταν δόκιμοι, μερικοί από πολύ επιφανείς οικογένειες της Δανίας» εξηγούν οι ερευνητές. Το πλοίο ήταν σε επαφή, μέσω του ραδιοφώνου, με το νορβηγικό ατμόπλοιο William Blumer στις 21 Δεκεμβρίου, αλλά ξαφνικά η επαφή διακόπηκε και το πλοίο δεν ξαναέδωσε σημεία ζωής. Μετά την εξαφάνισή του København, πολλές θεωρίες και ιστορίες ειπώθηκαν για την απώλειά του, αλλά το πιο πιθανό φαίνεται να είναι ότι χτύπησε ένα παγόβουνο στο σκοτάδι ή την ομίχλη. Ωστόσο, το 1930, υπήρξαν αναφορές για εμφάνιση ενός πλοίου φαντάσματος με πέντε κατάρτια. Το 2012, ένα ναυάγιο βρέθηκε στο νησί του Τριστάν ντα Κούνια και είναι πιθανόν να πρόκειται για το Κόμπενχαουν.

ΗMS Eurydice

Το 1878, το HMS Ευρυδίκη, ένα εκπαιδευτικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, χάθηκε ενώ έπλεε κοντά στο Isle of Wight. Μια ξαφνική χιονοθύελλα βύθισε το πλοίο, σκοτώνοντας τα 364 μέλη του πληρώματος, σε μία αρχικά ήρεμη μέρα. Η καταιγίδα εκδηλώθηκε τόσο ξαφνικά, που το πλήρωμα του πλοίου δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το πλοίο συνέχισε να πλέει στα ανοικτά πριν εξαφανιστεί στη μέση της χιονοθύελλας. Από τότε, λέγονται ιστορίες ότι το φάντασμα του HMS Ευρυδίκη στοιχειώνει την περιοχή που βυθίστηκε. Ναυτικοί και επισκέπτες αναφέρουν ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες ενός πλοίου φαντάσματος στο Isle of Wight. Στη δεκαετία του 1930 μάλιστα, ένα βρετανικό υποβρύχιο αναφέρει ότι εντόπισε το πλοίου φάντασμα, ενώ συντελεστές στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ του ΙTV το 1998 στην περιοχή, αναφέρουν ότι είδαν και αυτοί το μυστηριώδες πλοίο.

Mary Celeste

Στις 4 Δεκεμβρίου 1872, ένα βρετανικό πλοίο ιστιοφόρο ονόματι Dei Gratia εντόπισε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο, το Mary Celeste να περιφέρεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, όχι μακριά από τις Αζόρες. Από τα 10 άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα του Mary Celeste, κανένας δεν βρέθηκε ποτέ. Μια σωσίβια λέμβος έλειπε, αλλά το ημερολόγιο του πλοίου δεν ανέφερε πουθενά τίποτα για εγκατάλειψη του Mary Celeste. Η ομάδα που το εντόπισε, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ορισμένες διαρροές. Το πλοίο μετέφερε πάνω από 1.700 βαρέλια αλκοόλ, μερικά από τα οποία είχαν χυθεί. Το πλήρωμα του Dei Gratia άδειασε το νερό και έπλευσε το Mary Celeste στο Γιβραλτάρ, όπου οι βρετανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το τι συνέβη. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν σε μια οριστική απάντηση, και το μυστήριο του Mary Celeste έχει παραμείνει άλυτο από τότε. Διαφορετικές ιδέες που έχουν προταθεί. Είτε ότι εγκατέλειψαν το πλοίο, γιατί φοβήθηκαν ότι θα εκραγεί όταν άδειασαν τα βαρέλια με το αλκοόλ, είτε γιατί νόμιζαν ότι το πλοίο βυθιζόταν. Ωστόσο, άλλες πιο ακραίες ιστορίες αναφέρουν την περίπτωση αποστατών, πειρατών, ή και θαλάσσιων τεράτων.

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός

Πρόκειται για το διασημότερο πλοίο φάντασμα που λέγεται ότι στοιχειώνει τα νερά κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική. Ο όρος «Ιπτάμενος Ολλανδός»στην πραγματικότητα αναφέρεται στον καπετάνιο, δεν είναι το όνομα του πλοίου. Οσο για το τι συνέβη σε αυτό, υπάρχουν πολλές παραλλαγές της ιστορίας, αλλά η πιο διάσημη από αυτές είναι ότι ο καπετάνιος του πλοίου Χέντρικ Βαντερντέκεν, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα και υπηρέτησε με την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών, βρέθηκε σε μια καταιγίδα στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και ορκίστηκε ότι παρά την οργή του Θεού, θα πάει το πλοίο του στο Table Bay, αψηφώντας τη μανία της φύσης. Ωστόσο το πλοίο χτύπησε σε ένα βράχο και βυθίστηκε, μαζί με όλο του το πλήρωμα. Ως τιμωρία για την ύβρη του, ο καπετάνιος και το πλήρωμα γίνανε φαντάσματα και λέγεται ότι πλέουν στα νερά για όλη την αιωνιότητα, ελπίζοντας μια μέρα να συγχωρεθούν.

Πηγή: Πλοία-φαντάσματα: Αυτοί είναι οι πιο τρομακτικοί μύθοι των θαλασσών [εικόνες] | iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top